21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Negocieri în impas


Liderul PD-L Dolj, mi-nistrul transporturilor Radu Berceanu, şi cel al PSD Olt, senatorul Ion Toma, au fost desemnaţi de Biroul Politic Central de Coordonare a Coaliţiei să scoată din impas negocierile PSD – PD-L din judeţele Olteniei.

 

A mai trecut o săptămână, însă negocierile între PSD şi PD-L continuă să rămână blocate în judeţul Dolj. Cele două partide sunt de mai bine de două luni în aceeaşi fază a discuţiilor, adică nu au stabilit cu ce să… înceapă negocierile.

„Nu am reuşit să depăşim primul punct al negocierilor“

„Suntem unul dintre cele cinci judeţe care nu au reuşit să depăşească primul punct al negocierilor. Din această cauză, fiecare dintre cele două partide încearcă să-şi rezolve problemele aşa cum poate, în mod special prin miniştrii pe care îi are şi care impun coloratura respectivă în fiecare judeţ. Nu cred că aceasta este cea mai bună soluţie", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Dolj şi al Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Liderul social-democrat doljean susţine că, în cadrul negocierilor, „ar trebui să pornim de acolo de unde au pornit toate celelalte judeţe care au negociat până în prezent şi, aşa cum a fost protocolul creat, să alegem primii şi să trecem mai departe". Prioteasa nu a ascuns că „prima instituţie pe care am ales-o şi am anunţat-o de la început este Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj", spunând ieri că nu poate deocamdată să nominalizeze persoana care ar urma să-i ia locul pedelistei Diana Buşoi, deoarece PSD are „cel puţin zece propuneri" pentru conducerea ISJ. „Din aceste zece propuneri, forul de conducere – Biroul Permanent al partidului – va alege, prin vot secret, pe cineva", a explicat liderul PSD Dolj.

„Este, dacă vreţi, ca la şah. Noi am făcut prima mutare, aşteptăm acum mutarea colegilor noştri de la PD-L, să ne spună care sunt cele două instituţii pe care le doresc. Vom merge în continuare într-o debandadă şi va fi o competiţie între noi, de genul «cine îşi pune mai mulţi directori interimari», care nu cred că este cea mai bună soluţie", susţine preşedintele PSD Dolj.

Fiecare cu prioritatea lui

De cealaltă parte, PD-L Dolj nu acceptă să înceapă negocierile pentru împărţirea serviciilor deconcentrate până nu rezolvă mai întâi o altă problemă, aceea a refacerii majorităţii în Consiliul Judeţean Dolj, ceea ce presupune şi ca funcţia de vicepreşedinte economic, ocupată în prezent de liberalul Dan Mogoş, să fie preluată de un „portocaliu". „Aceasta a fost solicitarea noastră înainte de începerea negocierilor propriu-zise. Considerăm că este o problemă politică esenţială pentru bunul mers al coaliţiei în judeţul nostru, o continuare firească a coaliţiei existente la nivel guvernamental", a declarat vicepreşedintele PD-L Dolj, consilierul judeţean Ştefan Stoica.

Pentru a scoate din impas negocierile în Dolj, dar şi în Olt şi Gorj, Biroul Politic Central de Coordonare a Coaliţiei i-a împuternicit pe liderul PD-L Dolj, ministrul transporturilor Radu Berceanu, şi pe cel al PSD Olt, senatorul Ion Toma, să găsească soluţii. „Probabil că în câteva zile vom putea să vedem primele efecte ale acestor desemnări", crede pedelistul Ştefan Stoica.

„Lucrurile sunt foarte bune“

La fel de optimist s-a arătat şi vicepremierul social-democrat Dan Nica. Acesta a declarat ieri, la finalul şedinţei Coaliţiei, că procesul numirilor şefilor de agenţii şi de structuri teritoriale se va finaliza până la sfârşitul acestei săptămâni. „Este un proces care se apropie de finalizare. Eu cred că la sfârşitul acestei săptămâni acest proces va fi finalizat", a declarat Dan Nica, răspunzând unei întrebări venite din partea presei în legătură cu stadiul numirilor şefilor de agenţii şi structuri teritoriale.

De altfel, Nica a ţinut să precizeze că în interiorul Coaliţiei relaţiile sunt foarte bune, în ciuda celor susţinute de preşedintele PSD, Mircea Geoană, care a declarat într-un interviu publicat ieri în presa centrală că „sarabanda" discuţiilor în Coaliţie cu privire la numiri nu s-a oprit încă şi a arătat că PD-L „abuzează de dreptul la stilou". „Vă dezamăgesc, dar lucrurile sunt foarte bune şi acest lucru vi-l confirm eu", a spus Nica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII